Salı, Ağustos 23, 2011

beratiyenin mutfagi

Soframız programındaki tarifler

Gondoş Dolması (Yarmalı Mısır Dolma) - Beratiye'nin Mutfağı: Trabzon





Malzemeler:

750gr yağsız kuşbası et
1 kg yarma
7-8 adet soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı kuyruk yağı
Bir miktar sıvıyağ
4 demet karalahana

Yapılışı:

Et incecik doğranır ve pişirilmeye başlanır,soğanlar kare kare doğranır.Et suyunu çektikten sonra soğanlar üzerine ilave edilerek pişirilir,salça ve biber salçası ilave edilir. Sonra bulgur eklenir ve 30 dakika kadar ağır ağır pişirilir.

Hazırlanan iç bir müddet soğutulur,haşlanmış lahanaya iç olacak şekilde sarılır.

Sarılan dolmalar güvece yerleştirilerek üzerine 2 bardak su ilave edilir ve bir saat civarında pişirilir. Ateşten almaya yakın üzerine parlaklık vermesi için biraz sıvı yağ gezdirilir.

Daha sonra sevis edilerek afiyetle yenir.

Otlu Tava - Beratiye'nin Mutfağı: Trabzon





Malzemeler:

3-4 baş pırasa
1 bağ pazı
1 bağ latır tepesi (bezelye ucu)
2 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı yaş veya kuru nane
100 gr.karabiber
2 adet yumurta
1 çay bardağı mısır unu
1 çay bardağı buğday unu

Yapılışı:

Malzemeler güzelce yıkanır ve ince ince doğranır, çok hafif tuzlanır sıkılarak bir yere alınır.İçerisine yumurta un ve mısır unu ilave edilerek yani malzemelerin hepsi güzelce yoğrularak kızartılmaya hazır hale gelir. Daha sonra normal ateşte her iki tarafıda eşit kızartılarak servis edilir.

Pazılı Burma - Beratiye'nin Mutfağı: Trabzon





Hamur Malzemeleri:

1 çay bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sirke

Malzemeler biraraya getirilerek yoğrulur üzerine hamurun durumuna göre un ilave edilir kıvamına gelen hamur dinlendirilir. Küçük parçalara ayrılarak açma için tezgaha alınır. Hamur açılır .

İç Malzeme:

3 bağ pazı
1 orta boy kase pirinç
3-4 tane soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Nane

İç Hazırlanışı:
Pazılar yıkanarak ince dpğranır,pirinçler yıkanarak pazının üstüne ilave edilir. Soğan sıvı yağ ile kavrulur pirinç ve pazı karışımı kavrulmuş soğana ilave edilir ve üzerine tuz, şeker, nane ilave edilerek karıştırılır.

Açılan hamurumuza pazılı içimiz koyularak sarılır tepsiye koyulur, üzerine 200-300 gr.kadar tereyağı eritilerek gezdirilir ve fırında pişirilir. Pişme süresi ve kızarıklığı kendi ağız tadınıza göre ayarlanır.

Saray Büzmesi - Beratiye'nin Mutfağı: Trabzon





Pazılı burmanın hamuru gibi hazırlanır.

Şerbet için;

1.5 Bardak su
2.5 Bardak şeker
3.Yarımdan daha az limon.

Malzemeler kaynatılarak şerbet yapılır ve soğutulur.

Serimsek - Menekşe'nin Mutfağı: Antakya





Gerekli Malzemeler:

500 gr kıyma
1 paket baklavalık yufka
1 adet kuru soğan
1 kase eritilmiş tereyağ
Karabiber
Tuz

Yapılışı: Et yağ eklemeden kavrulur, üzerine doğranmış soğanlar eklenir ve karıştırılır. Son olarak tuz karabiber ve tereyağ ilave edilir. Böreklerimizi pişireceğimiz tepsi yağlanır. Baklava yufkasının üstüne fırça yardımıyla yağ sürülür. Tek yüzü yağlanmış yufkanın yağlı tarafı içinde kalacak şekilde katlanır. Dikdörtgen şeklinde katlanmış yufka 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parçaya hazırlanan harç eklenir ve üçgen olarak katlanır. Tepsimiz dolunca semirseklerimiz fırında pişirilir.

Aşir - Menekşe'nin Mutfağı: Antakya





Gerekli Malzemeler:

1 kg dana et
1 kg ıslatılmış buğday
1 adet kuru soğan
Domates ve biber salçası
Ceviz
Tereyağ
Kimyon
Tuz

Yapılışı: Bir gece önceden ıslatılmış buğdayın üstüne soğan iri iri doğranır. Etler yıkanıp,büyük parçalar halinde düdüklü tencerede haşlanır. Haşlanmış etler suyuyla birlikte buğdayın içine eklenir ve iyice karıştırılır. Karışıma tuz, kimyon,domates ve biber salçası ilave edilir ve ocakta pişirmeye bırakılır. Yemeğimiz suyunu iyice çekince ocaktan alınıp dövülür. Tüm malzemeler dövülerek birbirine iyice karışması sağlanır. Son olarak servis tabağına alınan Aşir'in üstüne, tereyağında kavrulmuş bütün cevizler eklenir.

Şıhılmahşi - Menekşe'nin Mutafağı: Antakya





Gerekli Malzemeler:

500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 kaşık eritme tereyağ
1 kase haşlanmış nohut
1 kg dolmalık yeşil kabak
Karabiber
Kimyon
Tuz

Yapılışı: Kıyma yağ eklenmeden kavrulur, kavrulmuş kıymaya doğranmış soğanlar ve eritilmiş tereyağ eklenir. Karışıma son olarak nohutlar eklenir. Diğer taraftan kabaklar soyulur ve içleri oyulur.Kızgın yağda kabakların her tarafı kızartılır. Hazırlanan iç kızarmış kabakların içine doldurulur. Tencereye alınan kabak dolmalarımızın üstüne bir kase suda eritilmiş 1 kaşık salça ilave edilir. Ocakta suyunu çekene kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder